torstai 13. kesäkuuta 2013

Ceviche - kesäalkupalojen ykkönen.


Kesäkuu alkoi valloittavan lämpimissä tunnelmissa. Jopa niin lämpimissä, että kotona ei tehnyt mieli käynnistää uunia laisinkaan. Raikas ja kesäpäivään, viileämpäänkin, täydellisesti sopiva ruoka on ceviche, jossa kala raakakypsennetään sitrushedelmien mehulla.

Ruoan makumaailma on ihanan monipuolinen. Kirpeyttä, happamuutta, tulisuutta ja makeutta jokaisella suupalalla.

Kalaksi sopivat kaikki valkoiset merikalat kuten siika, kuha ja ahven. Kalafilee kuutioidaan. Joukkoon lisätään limen mehua, raastettua limen kuorta, sitruunamehua, pilkottua chiliä, suolaa, sokeria ja korianteria. Kannattaa maistella, jotta omaan suuhun sopiva tasapaino löytyy. Lisäksi joukkoon kannattaa laittaa yhtä tai useampaa rapeaa kasvista kuten fenkolia, avomaakurkkua tai omenaa. Kala kypsyy 10 minuutissa, mutta maut paranevat, jos saavat tekeytyä kylmässä jonkin aikaa.

Nyt tuntuu siltä, että kesän 2014 alkupalojen ykkönen on löytynyt!

Lisäys 14.4.2013 Tarkoitin siis tietysti kesää 2013. Kesää, jota eletään nyt. Syö siis cevicheä tänään, äläkä vasta ensikesänä.

2 kommenttia:

  1. Ooh, sä tiedät jo ensi kesänkin trendit :)
    Noeiku toivottavasti tätä saadan maistella lähiaikojen kesätapahtumissa jo tänä vuonna!

    VastaaPoista
  2. Liisa, tätä se työnteko teettää. Kun töissä elää jo täysillä vuotta 2014, on vaikea muistaa, mikä vuosi oikeastaan onkaan käynnissä. Yritän nyt palata nykyisyyteen ja syödä cevicheä kesällä 2013 :)

    VastaaPoista