torstai 27. syyskuuta 2012

"On vanhanaikaista kehottaa vieraita yhtenään syömään, eikä maljaa tarvitse kohottaa joka kerta kun juo."



Luin muutama viikko sitten viehättävän kirjan, Amor Towlesin Seuraelämän säännöt. Hurmaannuin jo lyhyeen kuvaukseen kirjasta: "Elegantti romaani 1930-luvun New Yorkista".

Yhdellä kirjan keskeisistä henkilöistä oli hyllyssään George Washingtonin Seuraelämän säännöt, jonka George kirjoitti käsin alle 16-vuotiaana perustanaan Jesuiittojen ohjeet 1500-luvulta. Kaikki säännöt on koottu kirjan loppuun.

Säännöissä on myös aika monta kiinnostavaa ruokaan ja juomaan liittyvää. Tässä muutama suosikkini. Osa säännöstä on ehkä ajankohtaisempia kuin toiset...

55. Älä syö kadulla, äläkä kotonasi väärän vuodenajan ruokia.
91. Älä näytä, että nautit suuresti omista ruoistasi, älä syö ahnaasti, leikkaa leipä veitsellä, älä nojaa pöytään, äläkä moiti sitä mitä syöt.
92. Älä ota suolaa tai leikkaa leipääsi rasvaisella veitsellä.
93. Kun kutsuu ihmisen pöytäänsä, on kohtuullista tarjota hänelle lihaa; älä ryhdy tarjoilemaan muille, ellei isäntä sitä halua.
95. Älä ota lihanpalaa suuhun veitsellä, äläkä sylje hedelmäpiiraan kiviä suustasi tai heitä mitään pöydän alle.
98. Älä juo äläkä puhu suu täynnä, äläkä pälyile ympärillesi kun juot.
103. Kun olet ylempiesi seurassa, älä syö hitaammin kuin he, äläkä laske kyynärpäitäsi pöydälle.
105. Älä näytä kiukkuasi pöydässä, tapahtuipa mitä tahansa, ja jos siihen tulee syytä, älä näytä sitä, vaan ota iloinen ilme, varsinkin jos paikalla on vieraita, sillä hyväntuulisuus tekee ateriasta juhlan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti