torstai 6. elokuuta 2015

Nerokas piirakkapohja - mustikka-rahkapiirakka.


Olen käynyt tänä vuonna mustikassa varmaan useammin kuin koskaan elämässäni. Ilokseni on myös hyvä mustikkavuosi, joten metsäreissuilta on palattu aina saaliin kera. Poimijana olen suht hidas ja siisti eli mustikat poimitaan yksitellen ja roskia ei juuri eksy joukkoon, joten saalis on kooltaan sen mukainen.

En raaski pakastaa itse poimittuja mustikoita, Pirkka pitäköön jatkossakin huolen talven smoothieista, vaan syömme ne sellaisenaan tai sitten leivon. Rättänää, piirakkaa, kakkua... Onneksi kiinnostavia reseptejä on maailma pullollaan.

Tämän nerokkaan piirakkapohjan reseptin sain ystävältäni. Sokerin ja voin sulattaminen uunissa antaa pohjalle ihanan paahteisen ja karamellisen maun. Ja onhan se nyt helppoa sekoittaa taikina suoraan valmistusvuoassaan. Tässä ohje sellaisena kuin minä sen toteutin. Kuten huomaatte, tykkään leikitellä erilaisilla sokereilla ja jauhoilla.

Nerokas mustikka-rahkapiirakka

150 g voita
1 1/2 dl sokeria (käytin ruokosokeria ja 1/2 dl intiaanisokeria)
4 dl vehnäjauhoja (käytin puolet täysjyväspelttijauhoja)
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

noin 4 dl mustikoita
250 g rahkaa
1 kananmuna
3/4 dl sokeria (käytin kookossokeria ruokosokerin loputtua, siitä rahkaseoksen rusehtava väri)
1 tl vaniljasokeria

Kuutioi voi suoraan piirakkavuokaan. Mittaa joukkoon sokeri ja nosta vuoka 200-asteiseen uuniin. Anna voin ja sokerin sulaa ja saada hieman väriä. Seosta kannattaa sekoittaa kerran tai kaksi sulamisen aikana.

Sekoita sillä aikaa vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja toisessa kulhossa täytettä varten rahka, kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri.

Kun sokeri ja voi ovat sulaneet, nosta vuoka pois uunista. Sekoita joukkoon vehnäjauhoseos. Ota sekoitetusta taikinasta noin 1/4 pois vuoasta odottamaan ja painele loput taikinasta lusikalla vuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada pohjan päälle mustikat ja niiden päälle rahkaseos. Ripottele sitten erikseen ottamasi taikina piirakan päälle.

Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti