lauantai 5. syyskuuta 2015

Luumupiirakka ja lapsi keittiössä.


Ajattelin leipoa luumupiirakan. Resepti oli tuttu viime vuodelta, Hesarissa ilmestynyt. Ei mikään kauhean monimutkainen, mutta muutama eri komponentti tarvitaan.

Nostin sitterin pöydälle ja pikku-L:n sitteriin ja ryhdyin puuhaan. Kasasin ensin pöydälle kaikki tarvittavat ainekset ja aloitin luumu täytteestä.

Pilkoin luumut, välillä kujertelin vauvalle ja heilutin sitteriä. Vauva hymyili. Mittasin luumujen joukkoon muut aineet  ja laitoin voin kuumenemaan pannulle. Pikku-L alkoi kitistä, joten nostin hänet syliin. Kippasin luumut pannulle ja yritin sekoittaa niitä parhaani mukaan yhdellä kädellä.

Jätin luumut pannulle porisemaan ja vaihdoin vaipan. Nostin luumut pois hellalta, eivät onneksi palaneet. Jätin muut ainekset pöydälle ja menin itkevän lapsen kanssa sängylle pötköttämään. Lapsi nukahti rintakehäni päälle. Odotin Jussia tulevaksi kotiin.

Nukkuva lapsi siirrettiin isänsä rintakehän päälle jatkamaan unia ja minä siirryin takaisin keittiöön jatkamaan leipomista. Loppu sujuikin kuin tanssi, mutta kyllä siinä aiempaa kauemmin kesti.

Luumupiirakka
pohjan ainesten määrän olen puolittanut alkuperäisestä ohjeesta

Täyte:
600 g luumuja
3/4 dl sokeria
1/2 tl kanelia
11/2 rkl maissitärkkelystä
25 g voita

Taikina:
50 g voita
1/4 dl sokeria
1 kananmuna
13/4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 dl maitoa

Muru:
70 g pekaanipähkinöitä
50 g voita
11/2 dl vehnäjauhoja
6 rkl fariinisokeria
1/2 tl suolaa

Täyte:
Puolita luumut, poista kivet. Sekoita luumujen joukkoon sokeri, kaneli ja maissitärkkelys. Kuumenna voi paistinpannulla, anna sen saada hieman väriä. Lisää pannulle luumuseos. Anna seoksen olla miedolla lämmöllä muutama minuutti ja sekoita silloin tällöin. Ota pannu levyltä.

Taikina:
Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa kananmuna joukkoon. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhot ja maito vuorotellen taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vatkaa enää. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija n. 24cm).

Muru:
Kuutioi voi (mielellään kylmä). Murskaa pekaanipähkinöitä pienemmäksi. Mittaa kaikki murun ainekset kulhoon. Suolan kanssa kannattaa olla tarkka. Nypi murumaiseksi seokseksi.

Levitä luumut nesteineen taikinan päälle ja ripottele muru päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti