lauantai 12. syyskuuta 2015

Sitruunainen kukkakaalisosekeitto.


Tällä viikolla on vietetty hävikkiviikkoa. Ruokahävikki on muutenkin ollut viime aikoina paljon esillä. Erityisesti kahdesta eri näkökulmasta, ruokakauppojen hävikki (paha) ja leipäjonoihin annettava hävikki (hyvä). Mielenkiintoista on, että nämä ovat usein sama asia, koska suuri osa leipäjonoissa jaettavasta ruoasta tulee juurikin kauppojen ruokahävikistä.

Kauppojen ruokahävikki on Hesarin mukaan noin 15% koko Suomen ruokahävikistä ja tästä siis syötävä osa päätyy yleensä leipäjonoihin. Suurin osa hävikistä tuleekin kotitalouksista, valitettavasti myös meiltä.

Minä huomaan olevani erityisen huono sitruunoiden, yrttiruukkujen, salaattien ja erilaisten purkin pohjien kanssa. Liian usein niitä päätyy biojätteeseen. Ja täysin turhaan, koska ei vaatisi kuin pientä vaivannäköä, että kaikki saisi upotettua ruokiin.

Tätä sitruunaista kukkakaalisosekeittoa varten kaupasta tuotiin vain kukkakaali, muut ainekset muokkautuivat kaappien sisällön mukaan. Määrät ovatkin siis suuntaa antavia ja vapaasti muokattavissa. Kanaliemi olisi esimerkiksi lihalientä luontevampi valinta, mutta koska lihalientä oli avattu purkki pakastimessa, niin se päätyi keittoon.

Sitruunainen kukkakaalisosekeitto

500 g kukkakaalia
pala purjosipulia
voita
1 dl valkoviiniä
1/2 l lihalientä
1 dl kuohukermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1 suolaan säilötty sitruuna
suolaa

Päälle dukkahia

Pese ja pilko kukkakaali sekä purjo. Kuullota niitä voissa miedolla lämmöllä. Lisää valkoviini ja lihaliemi ja anna porista, kunnes kukkakaalit ovat kypsiä.

Lisää keittoon kuohukerma, tuorejuusto ja pilkottu sitruuna. Soseuta keitto kuohkeaksi ja mausta suolalla.

Tarjoile keitto dukkah-mausteseoksen kanssa.

2 kommenttia:

 1. kiitos tästä. minulla on avaamaton purkki suolattua sitruuunaa ja kovasti mietin mit sillä teen. Otan mielelläni vihjeitä siitä ..JA taas kerran kiitos siitä mustikkapiirasohjeesta heinä/elokuussa. Eilen taas minusta tuli superkokki sen ansiosta. vaikka käytin pakastemustikoita. Joku hyvä puolukkaohjekin saisi tulla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että mustikkapiirakan ohje toimii ja suo suosiota. Mä ajattelin testata sitä mustikoiden sijaan omenan ja puolukan yhdistelmällä. Katsotaan, jos toimii.

   Ja suolattu sitruuna toimii tosi hyvin pilkottuna myös salaateissa tai esimerkiksi keitettyjen kasvisten, kuten vihreiden papujen, kanssa.

   Poista