Kaalikeitto italialaiseen tapaan
4 hengelle
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 perunaa
1/2 pieni keräkaali
1 pkt pekonia
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
8 dl kasvislientä
2 prk isoja valkoisia papuja
Lisäksi:
oliiviöljyä
vastaraastettua parmesaania
hienonnettua persiljaa
mustapippuria
Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuori ja paloittele juurekset. Viipaloi kaali. Kuutioi pekoni ja ruskista sitä kuivassa kattilassa muutama minuutti. Lisää kasvikset, tomaattipyree, viini ja kasvisliemi kattilaan. Anna keiton porista keskilämmöllä kannen alla kunnes kaali on pehmeää. Lisää pavut keittoon ja anna niiden lämmetä. Annostele keitto lautasille ja valuta päälle oliiviöljyä. Lisää juustoraaste, hienonnettu persilja ja rouhi päälle mustapippuria.
Tätä keittoa syötiin arkena parina iltana. Viikonloppuna laskettiin ensin porukalla pulkalla mäkeä, jonka jälkeen syötiin hernekeittoa ja pannukakkua. Parhautta! Hernekeittoa on onneksi vielä jäljellä muutamaksi illaksi. Hernekeitto keitettiin perinteisesti liotetuista herneistä, vedestä ja pakasteessa olleesta joulukinkusta ja kinkkuliemestä. Hernekeitto on minulle suurin syy joulukinkun paistamiseen. Mitä isompi kinkku sen enemmän hernekeittoa.
Hernekeitto oli kyllä todistetusti herkkua!!! Kiitos siitä ja pulkkamäestä. Mekin on syöty erilaisia kaaliruokia viime aikoina aika paljon vaan viimeisimmästä padasta tuli mun mielestä oudon makuinen. No, Kertulle kelpaa :)
VastaaPoistaYksi kattilallinen odottaa vielä ensi viikkoa parvekkeella. Kylmyydestä on sekin hyöty, että parvekkeen on voinut valjastaa extra pakastimeksi :) Mun tavoitteena oli tänä talvena tuoda kaali keittiöön. Olen kuitenkin jämähtänyt parsa- ja ruusukaaliin ja peruskaali on jäänyt ihan liian vähälle huomiolle. Hyvät kaalireseptit olisivat siis erittäin tervetulleita.
VastaaPoista