maanantai 21. helmikuuta 2011

Kylmää ja kuumaa.

Yksi vuodenaikojen parhaista puolista on ruokasesongit. Nyt en pelkästään tarkoita sesonkeja tietyille raaka-aineille, mitkä nekin on kivoja, vaan myös sitä, että tiettynä vuodenaikana ja tietyllä säällä jotkut ruoat vain maistuvat paremmilta. Sää ja ruoka kuuluvat saumattomasti yhteen. En voi kieltää, ettenkö jo vähän ikävöisi kesätorien notkuvia vihannestiskejä, mutta on tässä kylmyydessäkin puolensa. Nimittäin keitot. Viime päivinä on syöty todella paljon keittoja: ainakin lihaseljankaa, kaalikeittoa, hernekeittoa ja lohikeittoa. Keitot lämmittävät ihanasti ja pitkäksi aikaa sisältä päin, eivätkä ne maistu ollenkaan yhtä hyvältä lämpimällä ja leudolla ilmalla. Yhdistelmä ei vain ole oikea. Keiton kanssa voi vielä nauttia hyvää leipää ja juustoa, niin selviää tästä kylmyydestä. Ja aika monet keitot vain paranevat uudelleen lämmitettäessä, kuten tämä Glorian ruoasta ja viinistä löytynyt kaalikeitto. Tein ohjeeseen muutamia pieniä muutoksia kotona olleiden aineksien mukaan.



Kaalikeitto italialaiseen tapaan
4 hengelle
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 perunaa
1/2 pieni keräkaali
1 pkt pekonia
2 rkl tomaattipyreetä
2 dl valkoviiniä
8 dl kasvislientä
2 prk isoja valkoisia papuja
Lisäksi:
oliiviöljyä
vastaraastettua parmesaania
hienonnettua persiljaa
mustapippuria
Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuori ja paloittele juurekset. Viipaloi kaali. Kuutioi pekoni ja ruskista sitä kuivassa kattilassa muutama minuutti. Lisää kasvikset, tomaattipyree, viini ja kasvisliemi kattilaan. Anna keiton porista keskilämmöllä kannen alla kunnes kaali on pehmeää. Lisää pavut keittoon ja anna niiden lämmetä. Annostele keitto lautasille ja valuta päälle oliiviöljyä. Lisää juustoraaste, hienonnettu persilja ja rouhi päälle mustapippuria.

Tätä keittoa syötiin arkena parina iltana. Viikonloppuna laskettiin ensin porukalla pulkalla mäkeä, jonka jälkeen syötiin hernekeittoa ja pannukakkua. Parhautta! Hernekeittoa on onneksi vielä jäljellä muutamaksi illaksi. Hernekeitto keitettiin perinteisesti liotetuista herneistä, vedestä ja pakasteessa olleesta joulukinkusta ja kinkkuliemestä. Hernekeitto on minulle suurin syy joulukinkun paistamiseen. Mitä isompi kinkku sen enemmän hernekeittoa.




2 kommenttia:

  1. Hernekeitto oli kyllä todistetusti herkkua!!! Kiitos siitä ja pulkkamäestä. Mekin on syöty erilaisia kaaliruokia viime aikoina aika paljon vaan viimeisimmästä padasta tuli mun mielestä oudon makuinen. No, Kertulle kelpaa :)

    VastaaPoista
  2. Yksi kattilallinen odottaa vielä ensi viikkoa parvekkeella. Kylmyydestä on sekin hyöty, että parvekkeen on voinut valjastaa extra pakastimeksi :) Mun tavoitteena oli tänä talvena tuoda kaali keittiöön. Olen kuitenkin jämähtänyt parsa- ja ruusukaaliin ja peruskaali on jäänyt ihan liian vähälle huomiolle. Hyvät kaalireseptit olisivat siis erittäin tervetulleita.

    VastaaPoista