keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Bling bling blineilyä.

Viime lauantaina vietettiin talven toiset ja viimeiset blinijuhlat. Seura ja paikka olivat eri kuin viime kerralla, mutta menu melko samanlainen. Alkuruoaksi teimme borssikeiton Hans Välimäen tapaan, jota meillekin viimeksi tarjottiin alkuun. Alkuperäinen resepti löytyy Ruokalan sivuilta, meidän omaan tehtiin muutamia pieniä muutoksia. Ensi kerralla laitetaan ehkä vähän enemmän punajuurta, jotta keitosta tulisi punaisempi.

Borssikeitto
Riittää alkuruoaksi kahdeksalle, pääruoaksi neljälle.
4 rkl voita
1 pieni kaali tai puolikas isommasta
sipulia
10 cm purjosipulia
1 porkkana
1/4 juuriselleriä
4 punajuurta
valkosipulin kynttä
rkl tomaattipyreetä
1 l lihalientä (muukin käy, meillä lientä meni noin 1,5 l) 
2 tuoretta timjamin oksaa
2 laakerinlehteä
suolaa ja pippuria
0,5 dl omenaviinietikkaa
smetanaa tarjoiluun
Suikaloi kaali ja muut vihannekset. Hienonna sipulit ja valkosipulin kynnet. Kuullota vihanneksia pienissä erissä pehmeiksi. Kuumenna voi isossa kattilassa. Lisää tomaattipyree, kuullota hetki ja lisää kuullotetut kasvikset. Lisää timjami, laakerinlehdet, etikka, hieman suolaa ja pippuria sekä niin paljon nestettä, että vihannekset peittyvät. Keitä hiljalleen pari tuntia, nosta pois laakerinlehdet ja timjamin oksat ja tarkista maku. Tarjoile keitto smetanan kera.



Meille uutena tuttavuutena blinien kanssa syötiin myös mateen mätiä. Ihanan keltaista. Mädin otimme talteen madekeittoa tehdessä ja se puhdistettiin ja pakastettiin ohjeiden mukaan.




Jälkiruoaksi tein Nina Lincolnin suklaakakkua Hanna Jensenin ohjeen mukaan. Olen halunnut tehdä kakkua jo pitkän aikaa, mutta aina havahtunut ajatukseen liian myöhään. Kakun kun pitää jäätyä yön yli pakkasessa. Usein päädyn kaikkien ohjeiden vastaisesti testaamaan uutta reseptiä, vaikka tarkoitus on tarjota sitä vieraille, koska vain kahdelle ihmiselle tulee harvemmin tehtyä kakkua. Tällä kertaa riskinotto kannatti ja kakku onneksi onnistui.


Nina Lincolnin jäädytetty suklaakakku

Pohja:
9 digestivekeksiä
35 g voita
Täyte:
200 g tummaa suklaata
200 g tuorejuustoa
1,8 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa (erota valkuaiset ja keltuaiset)
2 1/2 dl kuohukermaa
koristeeksi suklaarouhetta
Murskaa keksit. Sulata voi ja sekoita murujen joukkoon. Painele seos tiiviisti irtopohjaiseen kakkuvuokaan. Kakku on helpompi irrottaa vuoasta, jos laitat pohjalle leivinpaperin. Sekoita tuorejuusto, 1 dl sokeria ja vaniljasokeri keskenään. Erota kananmunista keltuaiset ja lisää ne juustoseokseen (säilytä valkuaiset). Sulata suklaa (itse käytän yleensä mikroa) ja sekoita juusto-keltuaisseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää loput sokerista (0,8 dl) ja kääntele seos juusto-suklaamassaan. Vatkaa kerma toisessa astiassa vaahdoksi ja lisää seokseen. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Peitä vuoka kelmulla ja anna jäätyä pakastimessa vähintään yön yli. Ota kakku sulamaan noin 1/2 tuntia ennen tarjoilua ja koristele suklaarouheella.

Nyt on varmaankin korkea aika poistaa blinit sesongin suosikit -listalta ja keskittyä toden teolla odottamaan kevään herkkuja. Ajatuskin parsasta saa hymyilemään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti