maanantai 14. maaliskuuta 2011

Terveisiä Ylläkseltä.


Loma oli juuri niin kiva kuin olin toivonutkin. Päivät vietettiin ladulla ja matkareitiksi suunniteltiin aina sellainen, jonka varrelta löytyi mukava kahvitupa munkkirinkelin testausta varten. Viikossa ehti mainiosti maistaa kuuden eri kahvituvan munkkia. Voittajaksi äänestettiin tänäkin vuonna Latvamajan munkki, jonka kuori oli ihanan rapea ja sokerinen sekä tarpeeksi tumma.


Munkkien lisäksi reissussa syötiin muutakin. Makkaraa paistettiin niin ulkona kuin takassakin ja poro pääsi lautaselle useammassa eri muodossa. Yhtenä iltana porosta tehtiin keisti eli keitetty paisti. Ohje on peräisin veljeni vaimon siskon miehen vanhemmilta. Erityisesti kastikkeesta tulee koukuttavan hyvää ja joka kerta sitä päätyy syömään lusikalla sellaisenaan. Keistin voi poron sijasta tehdä aivan hyvin myös naudasta ja hirvestä.



Keisti
n. 1 kg painava sisäpaisti
8 valkosipulin kynttä
1 1/2 dl sokeroimatonta mustaviinimarjamehutiivistettä
1/2 l tummaa olutta
1 1/2 dl soijakastiketta
10-15 kokonaisia mustapippureita
1 rkl kuivattua basilikaa
1 dl kuohukermaa
tummaa kastikesuurusta
Laita kattilaan olut, soijakastike, mehu, mausteet ja paisti. Kannattaa käyttää mahdollisimman tiivistä kattilaa. Keitä paistia miedoilla poreilla noin 20 minuuttia ja käännä paisti. Keitä kunnes paistin sisälämpötila on 55-56 astetta. Kiedo paisti vetäytymään folioon kastikkeen valmistamisen ajaksi. Siivilöi liemi. Tarvitset kastiketta varten lientä noin 1/2 litraa. Loput kannattaa esim. pakastaa ja käyttää lihaliemen tavoin. Kiehauta 1/2 l siivilöityä lientä kattilassa. Lisää kerma. Suurusta kastike mieleiseksesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti