keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Pikkujoulut ruokapöydän ympärillä.

Lukupiirin pikkujouluista selvittyäni suuntasin kattila kainalossa ystävien kanssa vietettäviin pikkujouluihin. Meillä oli ilo toimia alkuruokavastaavina. Itsenäisyyspäivästä innostuneena ja inspiroituneena teimme maa-artisokkakeittoa ja lohipastramia. Pääsimme myös herkuttelemaan karitsanpotkilla ja huimalla jälkiruokavalikoimalla. Ihanaa, hauskaa, lämmintä ja riemuisaa.


Maa-artisokkakeittoa ja lohipastramia
(ohje maikkarin sivuilta)

300 g maa-artisokkaa
1 salottisipuli
2 rkl voita
5 dl kanalientä
2 dl kuohukermaa
1 dl rasvatonta maitoa
mustapippuria
cayennepippuria
suolaa

Kuori maa-artisokat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuullota kattilassa voissa sipuli ja artisokat. Lisää kattilaan kanaliemi sekä kerma ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes artisokat ovat kypsiä. Lisää maito ja mausteet. Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kuohkeaksi.

Lohipastrami

200 g lohifileetä
2-3 tl juustokuminaa jauhettuna
mustapippuria
suolaa

Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Poista tarkasti myös fileeseen jäänyt ruskea rasva. Leikkaa lohifilee pitkittäin kahden sentin paksuisiksi siivuiksi.

Mausta lohisiivut tasaisesti joka puolelta juustokuminalla, pippurilla ja suolalla. Kääri maustetut lohisiivut tiukasti kelmuihin ja anna maustua noin kaksi tuntia jääkaapissa.

Poista lohista kelmut ja paahda pinnoitetulla kuumalla pannulla joka puolelta nopeasti. Lohet saavat kypsyä vain pinnasta muutaman millin. Jäähdytä ja kääri fileet tiukasti kelmuihin tasaisiksi rulliksi. Laita fileerullat pakastimeen ja anna jäätyä.

Ota fileerullat pakastimesta puoli tuntia ennen tarjoilua. Poista kelmut ja leikkaa 2 cm:n paloiksi. Kuumenna lohipaloja vajaa minuutti 180-asteisessa uunissa ja nosta maa-artisokkakeiton päälle keittolautasille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti