keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Omena on syksyn merkki.


Omenaviikko on parhaillaan täällä. Rakastan omenoita. Happamia, raikkaita, tuoksuvia, kirpeitä, punaisia ja vihreitä. Äitini söi kuulemma minua odottaessaan paljon omenoita, ehkä siinä on syy tähän.

Uusi omenainen reseptilöytö on kotoisin Strömsö kokkinakin tunnetun Paul Svenssonin keittokirjasta. Resepti yhdistää kaksi tuttua raaka-ainetta; perunan ja omenan. Makua tuo timjamia ja täyteläisyyttä pekoni sekä reseptin olennainen osa eli ruskistettu voi*.

Ideana on kasata ohuita omena ja peruna viipaleita kerroksittain pekonilla vuorattuun vuokaan. Kerroksien väliin ripotellaan tuoretta timjamia ja lusikoidaan ruskistettua voita. Paistos kypsennetään uunissa 175 asteessa vesihauteessa noin 40 minuuttia. Vähän jäähtyneestä paistoksesta leikataan siivuja, jotka vielä paistetaan pannulla. Perunaa kannattaa laittaa 1/3 ja 2/3 omenaa. Voita tarvitaan noin 50 g kahden perunan määrälle.

Kummallakaan kerralla en onnistunut ottamaan ruoasta valokuvaa, joka olisi edes läheisesti vastannut makua, mutta luotan teidän mielikuvitukseen.

*Ruskea voi tunnetaan ranskalaisessa keittiössä nimellä beurre noisette. Nimensä mukaisesti ruskean voin maku on hasselpähkinäinen. Sitä käytetään sekä leivonnaisissa, että suolaisen ruoan kanssa.Oikeaoppisesti ruskea voi tehdään suolattomasta voista. Voi sulatetaan miedolla lämmöllä ja sen annetaan kuplia. Maidon hera laskeutuu kattilan pohjalle ja vähitellen voin väri muuttuu ruskeammaksi. On omasta mausta kiinni, kuinka paahtunutta voista haluaa. Voita voi käyttää lämpimänä tai sen voi antaa jäähtyä, jolloin se jähmettyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti