keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Aika timantti tryffeli!


Tryffeli on kuin timantti. Se on pieni, arvokas ja saa ympärillään olevankin loistamaan. Ja yhdestä tryffelistä on yllättävän pitkään iloa.

Ostimme lokakuussa Herkusta suomalaisen villitryffelin. Kuvassa olevan pikkuisen kaverin hinta oli 28 euroa ja kilohinnaksi tuli useita tuhansia. Mutta voi mihin kaikkeen yhdestä tryffelistä onkaan riittänyt.

Tryffeliä säilytettiin patenttipurkissa jääkaapissa. Tryffelimunakasta varten kananmunat laitettiin vuorokaudeksi samaan purkkiin ja seuraavana aamuna niistä paistettiin ihanasti tryffelille maistuva munakas.

Samalla menetelmällä maustettiin myös brie-juustoa. Perunapyreeseen tryffeliä raastettiin sellaisenaan. Ja loput tryffelistä käytettiin Murun tryffelirisottoon, jossa käytettiin molempia tapoja: riisit maustuivat purkissa vuorokauden ja tryffeliä sellaisenaan raastettiin risottoon.


Aika timantti tämä tryffeli.

Tryffelirisotto

tuoretta tryffeliä
5 dl risottoriisiä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
n. 1 l kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
4 dl valkoviiniä
3 rkl voita
1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Laita tryffeli talouspaperiin käärittynä risottoriisiin joukkoon päiväksi. Me pidimme riisiä jääkaapissa, mutta saattoi olla tarpeetonta.

Hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynsi. Lämmitä kanaliemi kuumaksi ja raasta sinne tryffeliä.

Kuullota öljyssä sipulit, valkosipuli ja risottoriisi. Lisää kattilaan valkoviiniä ja kanalientä koko ajan sekoittaen, ja lisää nestettä aina kun edellinen kauhallinen on imeytynyt riisiin. Kypsennä risottoa lientä lisäten ja sekoittaen noin 14 minuuttia.

Kun risoton rakenne on puuromainen ja melko löysä, lisää joukkoon voi ja parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele risotto ohueksi höylätyillä tryffelilastuilla tai raastetulla tryffelillä.

Uusimmassa Kotiliedessä oli TryffDelin, jonka tryffelin mekin ostimme, yrittäjien haastattelu. Esa Blick kertoo, että tryffelin vahva aromi ei heti ihastuta kaikkia. Hän on onnistunut karkottamaan muutaman asiakkaan antamalla heidän haistaa tuoretta sientä tiiviistä purkista. Tuttu juttu. Mekin saimme kyläilemään tulleilta sukulaisilta kauhistuneita ilmeitä, kun haistatimme purkissa ollutta tryffeliä. Esa Blick kutsuukin mielestäni hyvin tryffeliä maustesieneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti