Ilokseni
lähipiiriini lukeutuu monia ruokaihmistä. Kuten anoppini, joka tarjosi tätä
mehevää sitruskakkua viikko sitten sunnuntai-lounaan jälkiruoaksi. Minusta
tuntuu, että koko pöytäkunta oli aivan myyty tälle kakulle ja seurana
tarjotulle sitruunavaahdolle.
Reiluna
naisena anoppini paljasti reseptin lähteeksi Pirkan, joten pääsin itsekin
leipomaan tänä viikonloppuna. Sitruksinen kakku on mehevä, gluteiiniton ja
sopii kevääseen kuin pajunkissa maljakkoon. Kesällä voisin hyvin kuvitella kakun
seuraan myös tuoreet vadelmat.
Pieni
varoituksen sana lienee paikallaan. Taisin itse keittää appelsiinin ja
sitruunan vähän liian pehmeiksi ja minun oli hankala saada kalvoja ja valkoisia
osia irti lihasta ja kuoresta. Kakustani tulikin hivenen liian kitkerä, vaikka
bitteraromi kakkuun kuuluukin. Hedelmien kanssa kannatta siis olla tarkkana.
Ensimmäisen kakkuerän anoppi kuitenkin voitti 6-0.
Sitrus-mantelikakku
1
(200 g) luomuappelsiini
1
(200 g) luomusitruuna
3
kananmunaa
3
dl sokeria
200
g mantelijauhoa
2
tl leivinjauhetta
1
tl vaniljasokeria
1/4
tl suolaa
tomusokeria
koristeluun
Pese
appelsiini ja sitruuna. Kiehauta kattilassa vettä. Keitä kokonaista appelsiinia
kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää sitruuna ja jatka keittämistä vielä noin
30 minuuttia. Kaada keitinvesi sitruksista ja jäähdytä ne kylmällä vedellä.
Puolita
sitrukset, poista siemenet ja sitkeät välikalvot. Voit irrottaa halkaistuista
sitruksista sisuksen lusikalla suoraan kulhoon ja poistaa lohkojen välikalvot
käsin. Lisää kulhoon myös sitruksien kuoret, mutta poista lusikalla valkoinen osa.
Soseuta sauvasekoittimella.
Kiinnitä
leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja voitele reunat. Vatkaa munat ja
sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja
suola keskenään. Lisää seos taikinaan kevyesti sekoittaen. Kääntele sitrussose
lopuksi taikinaan. Kaada vuokaan. Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla
noin 45 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla paistamisen loppupuolella,
jos pinta näyttää tummuvan liikaa.
Irrota kakku vuoasta
hieman jäähtyneenä ja siirrä jääkaappiin. Anna tekeytyä mielellään yön yli.
Tarjoa kakku esimerkiksi sitruunalla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti