sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Sitrus-mantelikakku.


 
Ilokseni lähipiiriini lukeutuu monia ruokaihmistä. Kuten anoppini, joka tarjosi tätä mehevää sitruskakkua viikko sitten sunnuntai-lounaan jälkiruoaksi. Minusta tuntuu, että koko pöytäkunta oli aivan myyty tälle kakulle ja seurana tarjotulle sitruunavaahdolle.
Reiluna naisena anoppini paljasti reseptin lähteeksi Pirkan, joten pääsin itsekin leipomaan tänä viikonloppuna. Sitruksinen kakku on mehevä, gluteiiniton ja sopii kevääseen kuin pajunkissa maljakkoon. Kesällä voisin hyvin kuvitella kakun seuraan myös tuoreet vadelmat.
Pieni varoituksen sana lienee paikallaan. Taisin itse keittää appelsiinin ja sitruunan vähän liian pehmeiksi ja minun oli hankala saada kalvoja ja valkoisia osia irti lihasta ja kuoresta. Kakustani tulikin hivenen liian kitkerä, vaikka bitteraromi kakkuun kuuluukin. Hedelmien kanssa kannatta siis olla tarkkana. Ensimmäisen kakkuerän anoppi kuitenkin voitti 6-0.

Sitrus-mantelikakku

1 (200 g) luomuappelsiini
1 (200 g) luomusitruuna
3 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
tomusokeria koristeluun

Pese appelsiini ja sitruuna. Kiehauta kattilassa vettä. Keitä kokonaista appelsiinia kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää sitruuna ja jatka keittämistä vielä noin 30 minuuttia. Kaada keitinvesi sitruksista ja jäähdytä ne kylmällä vedellä.
Puolita sitrukset, poista siemenet ja sitkeät välikalvot. Voit irrottaa halkaistuista sitruksista sisuksen lusikalla suoraan kulhoon ja poistaa lohkojen välikalvot käsin. Lisää kulhoon myös sitruksien kuoret, mutta poista lusikalla valkoinen osa. Soseuta sauvasekoittimella.
Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle ja voitele reunat. Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita mantelijauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään. Lisää seos taikinaan kevyesti sekoittaen. Kääntele sitrussose lopuksi taikinaan. Kaada vuokaan. Paista 175-asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla paistamisen loppupuolella, jos pinta näyttää tummuvan liikaa.
Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä ja siirrä jääkaappiin. Anna tekeytyä mielellään yön yli. Tarjoa kakku esimerkiksi sitruunalla maustetun kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti