torstai 21. marraskuuta 2013

Talvivihannekset - endiviisalaatti ja sinihomejuustokastiketta.


Talvi tuo mukanaan aivan omat vihanneksensa. Kesän mansikat, tomaatit ja isot vihreät salaattipuskat ovat vain muisto. Nyt pyörittelen kaupassa granaattiomenoita, kasaan pöydälle ison keon satsumia ja intoilen ruusukaalista, maa-artisokasta ja muista juureksista. Iloitsen näistä vaihteluista ja vanhojen tuttujen uudelleen tapaamisesta.

Viime talvena ihastuin endiiviin, tuohon kitkerään ja kalpeaan salaattiin. Kuvaus ei välttämättä ole kaikkein herkullisimmasta päästä, mutta oikein yhdistettynä endiivi on hurmaava. Ja mitä on oikein yhdistäminen? Minun mielestäni endiivi tarvitsee rinnalleen jotakin makeaa ja täyteläistä, jotka taittavat liian katkeruuden pois. Samaa pätee kai aika moneen meistä...

Tässä salaatissa makeutta tuovat päärynä ja granaattiomenansiement ja täyteläisyyttä sinihomejuusto, jota on sekä kastikkeessa, että salaatissa. Niiden lisäksi salaatissa on tietysti ohueksi viipaloitua endiiviä ja paahdettuja pähkinöitä. Resepti on Glorian ruoasta & viinistä.

Salaatin sinihomejuustokastike syntyy soseuttamalla 3/4dl vinaigretteä ja 200 g sinihomejuustoa sauvasekoittimella. Tästä ohjeesta vinaigretteä tulee reilummin mutta ei oikeastaan ole yhtään hullumpaa, että jääkaapissa on valmiina purkillinen kastiketta vaikkapa keitettyjen porkkanoiden päälle pirskoteltavaksi.

Perusvinaigrette

1 pieni valkosipulinkynsi
1 1/4 dl oliiviöljyä
0,75 dl rypsiöljyä
1/4 sitruunan mehu
0,5 dl valkoviinietikkaa
1 tl kuivattua rakuunaa
1 rkl sinappia

Murskaa valkosipuli kulhoon. Sekoita loput ainekset joukkoon. Laita vinaigrette jääkaappiin maustumaan, mielellään seuraavaan päivään. Siivilöi valkosipuli ja rakuuna pois ennen käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti