sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Blinejä takatalven kunniaksi.


Flunssa kaatoi vieraat ja sitä myötä myös perjantai-illan suunnitelmat. Lauantaina aamulla (taka)talvi oli vallannut kaupungin. Tässä olikin kaksi hyvää syytää ottaa blinipannut lauantai-iltana kaapista ja paistaa yön yli muhinut taikina paksuiksi, rapeiksi letuiksi.

Päälle tietysti smetanaa, muikunmätiä ja sipulia. Ja lasiin hyvää rieslingiä. Kyllä sitä aina yhden talvisen päivän näillä keinoilla selviää. Sunnuntai aamuna kevätaurinko oli onneksi jo takaisin ja lämmitti keittiötä.

Teen blinit vuodesta toiseen tällä samalla Kotiruoka-kirjasta olevalla ohjeella. Käytän vain tattarijauhoja, mutta alkuperäisessä ohjeessa 1/3 jauhoista on vehnäjauhoja. Kotiruoka-kirja on muuten ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1908. Ilmankos blineistä puhutaan kirjassa myös linneinä. Minun versioni on 62. painos vuodelta 2001.

Blinit

1. vaihe
3 dl maitoa
15 g hiivaa
3 dl tattarijauhoja

Murenna hiiva haaleaan maitoon. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä yön yli. Tai vähintään 4 tuntia.

2. vaihe
2 dl kiehuvaa maitoa
3/4 dl kermaa
1 tl suolaa
2 kanamunaa
voita paistamiseen

Valmista taikina loppuun juuri ennen kuin alat paistamaan blinejä. Sekoita taikinaan kiehuva maito, kerma ja suola. Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Sekoita keltuaiset taikinaan ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto taikinan joukkoon.

Paista blinit miedolla lämmöllä ja runsaassa voissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti