keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Sämpylän välissä.

Viime sunnuntaina toinen meistä juoksi. Ja se en ollut minä. Minä keskityin lähinnä hienon juoksun jälkeiseen huoltoon tarjoamalla vettä, mobilatia ja energiaa antavaa suklaata. Juoksija palkittiin perinteisillä hampurilaisilla, joiden väliin tuli karitsanjauhelista tehty pihvi ja taleggio-juustoa.Tällä kertaa leivoin myös sämpylät itse ja ne onnistuivat yli odotusten. Ohje on tämän syksyn ehdottomasta suosikkikirjasta Kausiruokaa herkuttelijoille ja ilmastonystäville. Annoin taikinan alun kohota jääkaapissa yön yli ja muutenkin kohottelin niitä vähän kauemmin kuin ohjeessa neuvottiin.Kausiruokaa on muuten sekä inspiroiva että ajatuksia herättävä kirja. Ja pidän erityisesti siitä, että kirja on visuaalisesti kaunis, eikä mitenkään ankea tai kotikutoinen.

Hampurilaissämpylät
5 dl vettä
25 g hiivaa
3 keitettyä perunaa (noin 2 dl soseutettuna)
11 dl hiivaleipäjauhoja/sämpyläjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl seesaminsiemeniä

Sekoita kylmään veteen hiiva, soseutetut perunat ja suola. Lisää kaurahiutaleet ja puolet jauhoista. Sekoita hyvin. Anna taikinan nousta vähintään 2 tuntia. Voit laittaa sen myös kohoamaan jääkaappiin yöksi.

Lisää öljy ja loput jauhot vähän kerrallaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi, mutta kuitenkin sellaiseksi, että siitä on mahdollista pyöritellä sämpylöitä. Vaivaa taikina kunnolla ja ja anna kohota puoli tuntia.

Leivo sämpylöiksi ja pyörittele sämpylät siemenissä. Anna kohota noin puoli tuntia. paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti