torstai 15. syyskuuta 2011

Linssimuhennos eli syksyn ruokatavoite.

Päätin kesällä, että valitsen syksyksi jonkin mielenkiintoisen ruokatavoitteen, jota voin toteuttaa pitkin syksyä. Vaihtoehtoja oli useampia, yhden niistä mieheni lupasi toteuttaa ja pari muuta saatan itse toteuttaa myöhemmin. Omaksi ruokatavoitteeksini valitsin erittäin maistuvan vegaanisen ruoan valmistamisen. Tavoitteenani on siis valmistaa syksyn aikana useampia vegaanisia ruokia ja tarvittaessa muokata niitä, jotta vuoden vaihteessa minulla on vegaaninen resepti, jota haluan tehdä jatkuvasti ja pelkästään maun takia.


Valitsin juuri tämän tavoitteen siksi, että tunnen aina välillä huonoa omaatuntoa syömästäni lihan ja juuston määrästä. Mitä enemmän tietoa kertyy, sen enemmän omatunto soimaa. Haluaisin tasapainottaa ekologista jälkeäni syömällä useammin vegaanista ruokaa. Tällä hetkellä kun kasvisruokani sisältävät aika usein juustoa. Ja haluan löytää ja oppia tekemään niin hyvän ruoan, että haluan tulevaisuudessa tehdä sitä usein, vain maun takia.


Kesä kului suunnitellessa ja ensimmäiseen toteutukseen pääsin vasta tänään. Onneksi tässä on vielä kolme ja puoli kuukautta aikaa. Eteenpäin minut houkutteli Tiia Vanhatapion respeti, jonka hän kertoi kesällä Glorian 10 parasta -ruokasarjassa. Ruoka on Oh Madre Mio! Eli superhyvä linssimuhennos, joka Tiia Vanhatapion mukaan on täydellinen isommankin joukon feel good -ruoka. Nyt olo on ainakin hyvä, johtuuko sitten ruoasta vai alkuun pääsemisestä...

Linssimuhennos
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
1/2 tl jauhettua kanelia
2,5 dl vihreitä linssejä
2 tlk tomaattimurskaa
 6 dl kasvislientä
1 punainen paprika
1 iso bataatti (n. 500 g)
1 tlk kidneypapuja
2 tl chilikastiketta
suolaa

Lisäksi
1 avokado
(silputtua tuoretta korianteria)

Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita mausteiden kanssa noin 5 minuuttia. Lisää linssit, tomaattimurska ja kasvisliemi. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Kuutioi sillä aikaa paprika ja bataatti. Valuta pavut. Lisää pataan kasvikset, pavut ja chilikastike. Mausta pata suolalla. Peita kannella ja hauduta noin 30 minuuttia, kunnes linssit ja kasvikset ovat kypsiä. Aika riippuu aika paljon linsseistä.

Tarjoa linssimuhennos kuutioidun avokadon (ja korianterin) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti