sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Väsyneiden juhlaillallinen.

Takana on aikamoinen viikko, joka on sisältänyt paljon ohjelmaa ja tapahtumia. Kotona on lähinnä ehditty käydä nukkumassa, ja toinen meistä sitäkin hyvin vähän. Eilen illalla kotiin saapuikin yksi hyvin väsynyt ja toinen flunssainen ja vähän väsynyt. Olimme kuitenkin suunnitelleet illaksi jonkinlaista juhlaillallista ison projektin valmistumisen kunniaksi ja vaikka ajatus vähän kotiin saapuessa epäilytti, niin ryhdyimme kuitenkin toimeen. Kokkailuhan on mitä rentouttavinta ja hauskinta puuhaa.

Hauskaa meillä olikin, vaikka ihan kaikki ei onnistunutkaan suunnitelmien mukaan. Kumpikaan kokeista ei tällä kertaa ollut ihan skarpimmillaan. Alkuruoaksi tehdyt simpukat menivät vielä ihan ohjeen mukaan ja maistuivat herkullisilta. Ohje on uusimmasta Glorian ruoasta & viinistä. Erona Merimiehen simpukoihin on, että persiljan sijasta liemeen laitetaan rosmariinista, timjamista ja laakerinlehdestä sidottu yrttikimppu ja liemenä käytetään vehnäolutta, ei valkoviiniä. Lisäksi simpukoille tehtiin vihreä dippi tillistä ja avokadosta.


Yrteillä kuorrutetun poronfileen kohdalla ajatukset sitten lähtivät harhailemaan. Alkuruokaa syödessä poro unohtui uuniin liian pitkäksi aikaa ja kypsyys oli ihan jotain muuta kun ohjeessa neuvottiin. Uunista poroa nostettaessa huomattiin myös, että yrtti-leipäkuorrute oli edelleen pöydällä kulhossa. Tämä vain nauratti! Paistoin sitten kuorrutteen erikseen ja hyvin se toimi niinkin. Lisuke, johon laitoin riisin sijasta ohraa toimi loistavasti. Vaikka meninkin vähän sekaisin mittasuhteissa, kun joitakin aineita vähensin ja joitakin en. Sen verran hyviä maut olivat nytkin, että kokonaisuutta, joka muuten on Glorian ruoasta & viinistä, täytyy kokeilla vähän terävämmällä hetkellä uudelleen.


Olivia-lehden ohjeella jälkkäriksi tehty mustaherukka-suklaafondant unohtui niin ikään uuniin liian pitkäksi aikaa, ja koostumus ei ollut kovin fondant-mainen. Lopputuloksena oli kuitenkin kaksi rentoutunutta ja kylläistä ihmistä, joilla ei ollut vaikeuksia saada unen päästä kiinni, joten ihan onnistunut juhlaillallinen.


Yrttikuorrutettu poronfilee ja karpalo-pähkinäohra

500 g poron ulkofileetä
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita
1 rkl öljyä

Yrttikuorrutus
1 viipale vaaleaa leipää
4 rkl hienonnettuja yrttejä (timjami & rosmariini)
2 rkl voita
suolaa
mustapippuria

Ota poronfileet huoneenlämpöön 45 minuuttia ennen paistamista. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Valmista kuorrutus sekoittamalla yhteen hienonnettu leipä, yrtit ja huoneenlämpöinen voi. Mausta seos pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Paista fileisiin kaunis väri voi-öljyseoksessa. Laita fileet uunivuokaan ja painele kuorrutus pinnalle. Työnnä lihalämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 150-asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 56 astetta, noin 15 minuuttia. Kääri liha folioon ja anna vetäytyä 15-30 minuuttia.

Karpalo-pähkinäohra
2 dl kokonaista ohraa raakana
4 rkl voita
1/3 tl sahramia
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rouhittuja manteleita (tai pähkinöitä)
mustapippuria
suolaa

Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä ohra mielellään niin ajoissa, että se ehtii jäähtyä. Hienonna mantelit ja halutessasi marjat rouheaksi.

Mittaa voi ja sahrami paistinpannuun. Paista minuutti koko ajan sekoittaen. Lisää riisi ja sekoita hyvin. Lisää marjat ja pähkinät. Paista käännellen 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoa poro ja karpalo-pähkinäohra vihreän salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti