tiistai 28. toukokuuta 2013

The raparperipiirakka.

 

 
Tämä raparperipiirakka on minulle nykyään se raparperipiirakka, jota tehdään vähintään kerran vuodessa ja aina kesän ensimmäisistä raparpereista. Ohjeen olen kirjoittanut ylös jostakin lehdestä useampi vuosi sitten ja piirakka kulki nimellä Maisemakahvilan raparperipiirakka.

Yhtenä juhannuksena olimme menossa kaveriporukalla mökille. Ilmoitin etukäteen tekeväni perinteisen raparperipiirakan. Ystäväni oli myös ajatellut tehdä raparperipiirakan ja ajattelimme, ettei kaksi erilaista piirakkaa haittaa yhtään. Sattumalta molemmilla oli täsmälleen tämä sama ohje ja meillä kaksi pellillistä piirakkaa. Mikäs siinä, kaksin aina kaunihimpi.

Ja jos oikein muistan, niin samaisen ystäväni pienehkö koira on kerran syönyt koko pellillisen pöydällä jäähtymässä ollutta piirakkaa. Siinä jäi äiti, isä ja lapset nuolemaan näppejään. Ja hyväähän piirakan täytyy olla, jos koirakin syö.

Maisemakahvilan raparperipiirakka

Muruseos
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g sulatettua voita

Pohja
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna

Täyte
1 l raparperinpaloja
500 g rahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Sekoita ensin muruseoksen kuivat aineet keskenään. Lisää lopuksi voisula joukkoon. Jaa seos kahteen kulhoon. Toiseen 2/3 ja toiseen loput.

Tee 2/3 taikinasta pohjataikina lisäämällä siihen keskenään sekoitettu piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

Ripottele pohjataikinan päälle raparperit. Sekoita loput täytteen aineet keskenään ja kaada raparperien päälle. Ripottele lopuksi yli jäänyt taikina muru pinnalle.

Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Jos et muuten pidä piimästä sellaisenaan, lupaan antaa myöhemmin tällä viikolla kelpo ohjeen yli jäänyttä piimää silmällä pitäen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti