maanantai 15. elokuuta 2011

Musiikkia, kesäpizzaa ja muita iloja.

Ihana viikonloppu! Sain nauttia hyvän ystävän seurasta, musiikista, auringosta, valoista, kuutamoyöstä, ruoasta, juomasta ja synttäreistä. Ainoastaan unta olisi voinut olla enemmän.

Perjantaina viikonloppu aloitettiin vietnamilaisilla kevätrullilla. Pienehkö moka tapahtui siinä vaiheessa, kun luotimme siihen, että kotona on tarpeeksi riisipaperia. Ei ollut, eikä ollut lähikaupassakaan. Korvaavaksi rullattavaksi valittiin keräsalaatin lehdet ja toimi yllättävän hyvin. Maun puolesta jopa yhtä hyvin kuin riisipaperi. Rullat olivat kyllä enemmän nyyttejä, eivätkä ihan niin esteettisiä.

Lauantai vietettiin Flowssa. Kertoo muuten jotain festareista ja juhlijoista, jos aikataulun lisäksi mukaan printataan ravintoloiden ruokalistat...


Sunnuntaina ei enää festaroitu, vaan toivuttiin kaikesta hauskasta kesäpizzan voimin. Ohje on taas kerran Glorian ruoka&viini -lehdestä. Pizza ei ollut kovin perinteinen ja näytti melko oudolta, mutta maku oli huippu. Sitruunainen, valkosipulinen ja vihreä punaisen sijaan. Pizza vaatii vähän ennakkovalmisteluja, koska taikinan pitää kohota jääkaapissa aika pitkään.


Kesäpizza

Pohja
2 dl vettä
1/5 pkt tuorehiivaa
3/4 tl suolaa
4-4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
Liuota hiiva ja suola kylmään veteen. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa koneella 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Lisää öljy ja vaivaa vielä 3 minuuttia. Peitä kulho ja anna kohota jääkaapissa 12-20 tuntia.

Provencen pesto
2 1/2 dl basilikaa
1/2 dl muita yrttejä (esim. timjami, rosmariini, oregano, salvia...)
1 dl oliiviöljyä
1 1/2 rkl sitruunan mehua
1 dl manteleita
mustapippuria
suolaa
sokeria
Irrota yrttien lehdet varsistaan ja mittaa ne tiiviinä mittoina sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy ja sitruunan mehu. Soseuta tasaiseksi. Jauha mantelit morttelissa. Sekoita yrttiseos joukkoon. Mausta pippurilla, suolalla ja sokerilla.

Valkosipulimarinoidut kasvikset
200 g kesäkurpitsaa
2 pientä sipulia
4-5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl luomusitruunan kuorta raastettuna
2 rkl sitruunan mehua
3 rkl hienonnettua timjamia
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa & mustapippuria
Viipaloi kesäkurpitsa juustohöylällä. Viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi. Laita kasvikset kulhoon ja sekoita joukkoon muut ainekset.

Muuta
150 g mozzarellaa
noin 50 g salamia ohuina siivuina
(muutama kesäkurpitsankukka)

Nosta pizzataikina huoneenlämpöön. Laita 2 tyhjää uuunipeltiä 250 asteiseen uuniin kuumenemaan. Levitä/kauli taikina ohuiksi pohjiksi kahdelle leivinpaperille.  Vedä leivinpaperit kuumille pelleille ja esipaista pohjia 5-7 minuttia. Ota pizzapohjat uunista. Levitä päälle pesto, mozzarella ronskeina paloina ja kasvikset. Jatka paistamista noin 5 minuuttia kunnes reunat ovat ruskistuneet. Ota pizzat uunsita ja levitä päälle salami ja kesäkurpitsankukat (heteet pitää poistaa). Pyyhi kukkien pintaan myös kasvisten marinadia kulhosta. Vaihda peltien paikat ja paista vielä noin 2 minuuttia.

Mozzarellaa laittaisin ehkä ensi kerralla vähän enemmän ja taikinassa korvasin osan jauhoista täysjyväspelttijauhoilla, kuten yleensä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti