tiistai 5. huhtikuuta 2011

65-vuotta juhlaa osa 2.

Ruokahalunherättäjien jälkeen jatkoimme alkuruoalla. Olemme tarjonneet hernesosekeittoa alkuruoaksi aiemminkin, mutta tällä kertaa teimme juhlavamman version. Ohje on taas kerran peräisin Glorian ruoasta ja viinistä. Iskä on aina pitänyt erityisen paljon herneistä ja hänen kouluaikaisiin suosikkeihinsa kuului muun muassa lähileipomosta ostettu tuore ranskanleipä, joka täytettiin silvotuilla tuoreilla herneillä. Keiton kanssa tarjottiin kuitenkin tällä kertaa ranskanleivän sijaan itse leivottua focacciaa.



Hernesosekeitto
alkuruoaksi neljälle
400 g pakasteherneitä
1/2 l lihalientä
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl sherryä
mustapippuria
1 dl kuohukermaa
(suolaa)
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua rapeaksi paistettuna
Keitä herneitä ja murskattua valkosipulia lihaliemessä noin 20 minuuttia. Soseuta ainekset sileäksi. Mausta keitto sherryllä ja mustapippurilla ja kuumenna. Vaahdota kerma. Nosta kattila liedeltä ja sekoita kermavaahto keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua. Tarkista suola. Ripottele lopuksi annosten päälle ilmakuivattu kinkku.

Pääruoankin ohje on peräisin Glorian ruoasta ja viinistä. Ohjeen alkuperäinen kuha vaihdettiin kuitenkin siikaan ja muitakin pieniä muutoksia tehtiin. Ruoka tarjottiin perunamuusin ja ranskalaisen valkoviinin kanssa.



Siikaa, hasselpähkinöitä, sieniä ja ruskistettua voita

4 palaa siikaa annospaloina (n. 150g/kpl)
50 g Hasselpähkinöitä
pari rkl hienonnettua tuoretta tilliä
150 g voita kastikkeeksi
200 g pieniä luomu siitakesieniä
1,5 dl ruusukaalin kauniita lehtiä
80 g Västerbottenjuustoa kuutioituna
voita paistamiseen
Ripaus suolaa

Halkaise hasselpähkinät. Paahda ne kevyesti kuivassa, kuumassa pannussa, noin 3-4 minuuttia. Pidä pähkinät koko ajan liikkeessa, jotta ne eivät pala. Hienonna tilli.
Tee ruskistettu voi: sulata voi kattilassa. Sekoita voisulaa koko ajan ja anna poreilla hiljalleen, kunnes voi alkaa kuplia ja väri muuttuu vaaleanruskeaksi.
Puhdista ja paloittele (jos ei löydy pieniä) sienet. Ruskista ne ja ruusukaalin lehden nopeasti voissa ja ripottele suolaa ja tilliä päälle. Lisää joukkoon vielä juustokuutiot ja paahdetut pähkinät.
Paista kalapalat voissa kypsäksi nahkapuoli alaspäin, jotta nahasta tulee rapea kuin sipsi. Vasta paistamisen loppuvaiheessa käännä palat toistenpäin tarjoilua varten. Mausta fileepalat suolalla, nosta ne lautasille ja asettele sienilisuke kalan ja muusin ympärille. Valuta vielä kalan ja lisäkkeiden päälle ruskistettua voita.



Pääruoan jälkeen iltaa jatkettiin vielä kotimaisilla pienjuustoloiden juustoilla kuten Valmalla, Vuohen Vuoristolla ja Peltola Bluella, hunaja-pähkinöillä ja punaviinillä. Juhla-ateria päätettiin uunijäätelöön, joka tehtiin sankarin suosikista eli lakritsijäätelöstä ja maustettiin lemon curdilla ja passionhedelmällä. Se oli samaan aikaan makea ja raikas kokonaisuus, jonka jälkeen kaikilla näytti olevan muikeat ilmeet kasvoilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti