sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

65-vuotta juhlaa.


Lauantaina juhlittiin iskän 65-vuotissynttäreitä. Suunnittelin juhlien ruokia koko viikon. Halusin saada kokonaisuuteen mahdollisimman paljon iskän pitkäaikaisia suosikkeja ja niistä mukana olikin ainakin silakka, herneet, marenki, lakritsa ja leipä. Menun suunnittelu oli tällä kertaa harvinaisen hankalaa, mutta lopulta päädyimme tällaiseen kokonaisuuteen.

Marinoitua silakkaa ja gazpacho-salaattia
Pintapaahdettua graavilohta ja avokadoa ruislastulla
Vietnamilainen kevätrulla

Hernesosekeitto ilmakuivatulla kinkulla
Focaccia

Siikaa, hasselpähkinää ja sieniä
Perunamuussia

Kotimaisia juustoja
Hunajapähkinöitä

Sitruuna-passion uunijäätelöä

Marinoidun silakan ohje on Glorian ruoasta ja viinistä, samoin pintapaahdetun graavilohen. Alkupalojen oli tarkoitus toimia ruokahalun herättelijöinä ja ne nautittiin shampanjan kera.



Marinoidut silakat ja gazpacho-salaatti
200 g silakkafileitä
Marinadi:
2 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
1/2 rkl suolaa
1/2 tl sokeria
3 kokonaista mustapippuria
1 dl sherryviinietikkaa

Irrota fileet silakan nahasta varovasti vetämällä. Kuori valkosipulit. Laita kaikki marinadin ainekset kattilaan. Kiehauta ja anna jäähtyä. Laita silkakkafileet kulhoon ja kaada marinointiliemi päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 1 vuorokausi.

Gazpacho-salaatti
1 punasipuli
1 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
1/4 dl sherryviinietikkaa
1 viipale maalaisleipää
1 suippopaprika
1/2 kurkku
1 rkl kapriksia
1/2 dl oliiviöljyä
Pilko sipuli. Laita sipuli kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada viinietikka joukkoon ja sekota hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia. Leikkkaa leivästä reunat pois ja kuutio leipä, paprika ja kurkku. Lisää kuutiot ja kaprikset sipulien joukkoon. Lisää öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia. Tarjoa marinoidut silakat salaatin päältä.



Pintapaahdettu graavilohi ja avokadoa
400 g kevyesti graavattua lohta palana
noin 10 ruislastua
2 rkl majoneesia
Avokadotahna:
1 iso avokado
2 rkl limettimehua
1 tl wasabia
1/2 tl sokeria
1/4 tl suolaa
Kuori avokado. Soseuta hedelmäliha sileäksi haarukalla. Lisää limettimehu, wasabi, sokeri ja suola. Sekoita. Kokoa leivät laittamalla lastulle ensin ruokalusikallinen avokadotahnaa ja sitten pala graavilohta. Paahda lohen pinta nopeasti kaasupolttimella kuumalla liekillä. Koristele annos majoneesiraidalla.



Vietnamilaisissa kevätrullissa riisipaperin sisään käärittiin ohueksi suikaloitua porkkanaa, punasipulia ja kevätsipulia, jotka oli marinoitu soijassa. Mausteeksi laitettiin makeaa chilikastiketta, korianteria ja limeä. Näistä kolmesta alkupalasta marinoitua silakkaa tehtiin nyt ensimmäistä kertaa ja tehdään varmasti toistekin.


1 kommentti:

  1. Niin ruokahalun herättäjät kuin pääruokakin oli erinomaisen maukasta ja kauniisti tarjolla. Kiitos! Iskä

    VastaaPoista