lauantai 30. huhtikuuta 2011

Mojitokakku.

Mojito on yksi suosikkidrinkeistäni, jonka ihanuuden tajusin viime kesänä vasta kaikkien muiden ihmisten jälkeen. Innostuin todella paljon, kun näin huhtikuun Gloriassa mojitokakun respetin ja päätin ehdottomasti leipoa sellaisen. Pidän leipomisesta ja leivonkin melko usein, mutta täytekakkuja en oikeastaan tee koskaan. En ole kovinkaan hyvä leipomaan kakkuja ja etenkään koristelussa en loista. Leivonnaiseni näyttävät aina vähän oudoilta, mikä esimerkiksi mutakakussa haittaa huomattavasti vähemmän kuin täytekakussa.

Tällä kertaa päätin rohkaista mieleni, puolitin ohjeen ja ostin halkaisijaltaan 20 cm kakkuvuoan. Kakusta tuli kakku ja ihan suht hyvä sellainen. Eikä kakusta tullut rumakaan, vaikka ei kyllä niin kauniskaan kuin lehden kuvassa. Ohjeessa erityisesti varoitettiin paistamasta kakkua liian pitkään, jotta siitä ei tule kuiva, mutta minä paistoin siitä huolimatta. Kostutuskaan ei auttanut päälliosan kuivuuteen, vaan siitä syötiin ainoastaan kuorrutus. Usko siis ohjeen varoitusta! Tämä kakku sopisi oikein hyvin vappupäivän piknikillekin.


Mojitokakku
Pohja:
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
1,85 dl vehnäjauhoja
Mojitosiirappi:
1 dl fariinisokeria
1/4 dl vettä
1 limen raastettu kuori ja mehu
0,35 dl vaaleaa rommia
1/2 dl mintunlehtiä
Kuorrutus:
125 g voita
250 g tomusokeria
1/4 vaniljatangon siemenet
1 limen raastettu kuori ja mehu
Täyte:
50 g tummaa suklaata
1/2 dl hillottua appelsiininkuorta
Koristeluun:
Karamelleja, nonparelleja tai marjoja yms.
Tee ensin siirappi. Mittaa vesi, sokeri ja limen mehu pieneen kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita mukaan rommi, raastettu limenkuori ja silputut mintunlehdet. Anna makujen tekeytyä muutama tunti.

Tee pohja. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Vatkaa sokeri ja munat vatkaimella paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20 cm). Paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla kakun keskeltä. Älä paista liikaa, kakusta tulee helposti kuiva. Anna jäähtyä vähintään 15 minuuttia.

Tee kuorrutus. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sileäksi. Siivilöi tomusokeri joukkoon erissä, koko ajan vatkaten. Mausta vaniljansiemenillä ja limen mehulla ja raastetulla kuorella. Kannattaa maistaa sopiva makeus ja limeys. Itse limen ystävänä laitoin enemmän limeä.

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille ja kostuta mojitosiirapilla. Levitä pohjalle kolmasosa kuorrutuksesta. Apuna voi käyttää kuumaan veteen kastettua veistä. Ripottele päälle suklaarouhe ja appelsiininkuoripalat. Nosta päälle toinen kakkulevy ja kostuta se siirapilla (kannattaa ehkä leikata "kuori" pois, niin kostutus imeytyy paremmin). Levitä loppu kuorrutus päälle ja reunoille. Koristele kivaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti