keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Vaivaamaton leipä.

Ihanaa, että leivän voi leipoi vaivaamattakin, kunhan sen antaa kohota tarpeeksi kauan. Leivän sisään muodostui juuri oikeanlaisia ilmakuplia ja se taipui niin aamupalalle kuin bruschettaankin. Käytin tällä kertaa vain tavallisia vehnäjauhoja, mutta seuraavalla kerralla ajattelin vaihtaa ne osaksi graham- tai ruisjauhoihin. Ohjeen mukaan niillä voi korvata kolmanneksen jauhoista. Ohje on alunperin Me Naiset -lehdestä.


Vaivaamaton leipä
8 dl vehnäjauhoja
11/2-2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
4 dl kylmää vettä
Sekoita kulhossa jauhot, suola ja hiiva. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

Levitä leivinliina työpöydälle, ripottele liinalle jauhoja ja kaada taikina päälle. Painele taikina tasaiseksi levyksi, jotta ilmakuplat tyhjenevät. Käännä taikinalevyn reunat keskustaan. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja kääri liina löyhästi taikinan ympärille. Jätä kohoamaan vielä kahdeksi tunniksi. (Tähän osuuteen ajattelin seuraavaksi keksiä jotain muuta, koska taikinan irrottaminen leivinliinasta oli melko haastavaa...)

Laita kannellinen pata uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa taikina siihen. Nosta kansi kattilan päälle ja paista uunissa puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Kypsä leipä kumisee, kun sitä koputtaa pohjasta. Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti