lauantai 1. marraskuuta 2014

Let them eat the cake.


Kuulutteko kaltaisiini reseptitestaajiin, jotka yleensä kokeilevat uutta reseptiä ensimmäistä kertaa vieraita odotellessa? Välillä se menee nappiin, toisinaan ei, mutta melkein aina se aiheuttaa pientä ylimääräistä sydämentykytystä kokkaajalle.

Viime viikonlopun synttäri-illalliselle visioin jos jonkinlaista kakkua, mutta intuitio käski tällä kertaa luottamaan vanhaan luottoreseptiin ja jättämään uudet kokeilut toiseen kertaan. Intuitiotaanhan on kuunneltava, mutta jotain uutta oli silti kehiteltävä.

Päädyin yhdistämään muutaman hyväksi todetun klassikon: suosikkikakkuni ja porkkanakakun kuorrutuksen. Kakun kruunuksi karamellisoin kourallisen saksanpähkinöitä. Ja kas, tutuista aineksista syntyi uusi kakku. Keittiössä koettiin vähän vähemmän sydämentykytyksiä, vaikka kakun halkaiseminen ja kuorrutuksen levittäminen aina aiheuttavatkin pientä extra jännittymistä.

Synttärikakku

3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
2 tl kardemummaa
200 g voita sulatettuna
2 kananmunaa
1 1/2 dl kermaviiliä
1 dl rusinoita
1/2 dl mantelirouhetta

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään. Maista taikinaa. Nam! Paista kakku voidellussa irtopohjavuoassa 175-asteisessa uunissa noin tunti. Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla.

Kuorrutus
200 g tuorejuustoa
1,5 dl ranskankermaa
2 rkl juoksevaa hunajaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Karamellisoidut pähkinät
kourallinen saksanpähkinöitä
2 rkl (ruskeaa) sokeria

Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla kunnes ne saavat hieman väriä. Ripottele sokeri pähkinöiden päälle ja anna sokerin sulaa. Sekoittele pähkinöitä, jotta ne ja sokeri eivät pala. Nosta sokeroidut pähkinät lautaselle jäähtymään. Voit murskata pähkinöitä sormin vähän pienemmiksi.

Halkaise jäähtynyt kakku ja leikkaa kannen päältä ruskistunut osa pois, jotta saat kannesta tasaisen. Rippeet kannattaa tietysti nautiskella kahvin kera leivontaurakan jälkeen. Levitä noin 1/3 kuorrutuksesta kakun väliin. Nosta kansi päälle ja levitä loput kuorrutuksesta päälle. Itse pidän melko ronskista tyylistä. Viimeistele kakku pähkinöillä.

Kakku nauttii, jos se saa tekeytyä seuraavaan päivään ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Joskus on tullut tuollaista tehtyä ;D Ihanalta kuulostava kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi en siis ole ainoa, no pitäähän sitä olla elämässä jännitystä. Viime viikonloppuna juuri oli pieni episodi pekanpähkinäpiiraan kanssa, mutta onneksi siitäkin tuli lopulta ihan herkullista.

      Poista